Spelregels Handbal

In seizoen 2014-2015 is het NHV begonnen met het vernieuwen van het jeugdhandbal. De sport aantrekkelijker, leuker en vooral kindvriendelijker maken is daarbij het doel. Er is een nieuwe speelwijze ontwikkeld, die de basis legt voor een betere ontwikkeling van de kinderen én aansluit bij de handbalvisie van nu. Onder het motto ‘Spelplezier voorop’ zijn er nieuwe spelregels bedacht voor het handbal in de D-, E-, F- en H-jeugd. Kinderen handballen voor plezier en spelvreugde. Ontwikkeling moet centraal staan en niet het resultaat.

Vanaf C-jeugd en Senioren

Het NHV heeft het jeugd-spelregelboekje gemaakt, waarin met veel tekeningen de belangrijkste spelregels worden uitgelegd. Daarnaast is er het officiële spelregelboekje van de NHV en het spelregelboekje in begrijpelijke taal. Het officiële spelregelboekje wordt momenteel herzien (er zijn enkele aangepaste spelregels per 1 juli 2016). Tot die tijd geldt de engelse versie van de spelregels. De handgebaren van de scheidsrechter staan in alle boekjes, ongeveer vanaf pagina 27 (eerste twee boekjes) en vanaf pagina 15 (laatstgenoemd boekje).

D-jeugd
  • De D-jeugd is de laatste jeugdcategorie waar een wijziging in de speelwijze wordt ingevoerd naar aanleiding van de nieuwe spelvisie jeugdhandbal. Zij spelen vanaf seizoen 2016-2017 volgens de nieuwe speelwijze. In de nieuwe speelwijze wordt offensief gespeeld. Het doel van verdedigen is: de bal veroveren. De teams mogen met maximaal 3 verdedigers binnen de 9 meter lijn staan.
  • Zie hier het informatieblad van het NHV over de D-jeugd
  • Voor de rol van jeugdscheidsrechter bij E en D handbal heeft het NHV deze jeugdscheidsrechters-handleiding gemaakt met een bijlage over E-wedstrijden en een presentatie.
E-jeugd
  • Met ingang van augustus 2015 wordt bij de E-jeugd met kleinere teams gespeeld. Een team telt dan 6 spelers in plaats van 7. Dankzij de kleinere teams hebben de kinderen meer kans op balcontact en moeten ze nóg meer in beweging komen. Voordeel voor handbalverenigingen is dat het makkelijker wordt om per leeftijdsgroep meerdere teams te maken. Zie hier informatieblad van het NHV over E-jeugd.
  • Net als voor de F-jeugd zijn er ook voor de E-jeugd volgend seizoen shoot-outs na elke wedstrijd. Praktisch gevolg hiervan is dat voor E-wedstrijden standaard 55 minuten wordt ingepland in plaats van 50 minuten
  • Voor meer informatie, download hier de visie van het NHV op het handballen voor de E-jeugd. Op 27 september 2015 is er tevens een workshop gegeven door het NHV.  De presentatie kun je hier downloaden.
  • Voor de rol van jeugdscheidsrechter bij E en D handbal heeft het NHV deze jeugdscheidsrechters-handleiding gemaakt met een bijlage over E-wedstrijden en een presentatie.

F-jeugd
  • In seizoen 2014-2015 is deze speelwijze bij de H- en F-jeugd ingevoerd. Zo wordt bij de F-jeugd (ook wel ‘mini’s’ genoemd) door teams van 5 spelers gespeeld op een klein veld, met minidoelen en een zachte bal. De speelwijze is kort samengevat: op de eigen speelhelft verdedigen (allemaal storen), de keeper mag mee in de aanval en alle spelertjes mogen tijdens de wedstrijd op doel staan. Alleen dat is al goed voor een extra spannend/leuk wedstrijdelement, want na elke aanval rijst de vraag: ‘Wie is er nú als eerste terug in het doel?’. Kortom dynamiek op alle fronten! Zie hier informatieblad van het NHV over F-jeugd.
  • Het is de taak van de spelleider om het eerlijk voor beide teams te houden. Als het verschil te groot word zou je een team kunnen verplichten om met maximaal 1 kind te storen. Zorg dat je met de coaches overlegd, het gaat ten slotte om het plezier van de kinderen. Zie handleiding voor de spelleider.

Ontstaat er bij de wedstrijd een verschil van mening/inzicht? Houd dan in het achterhoofd dat de kinderen ‘gewoon lekker willen handballen’. Download hier een overzicht van de verschillende speelwijzen per leeftijdscategorie of klik hier voor een volledige samenvatting van jeugdhandbal nieuwe stijl.